Korisni savjeti, Računari

6 načina da ubrzate vaš računar

Vjerovatno većina nas zna kakav je osjećaj dobiti potpuno nov računar, koji je u izvanrednom stanju i čini se da odoljeva svim izazovima. Kako god, taj osjećaj se može početi gubiti u jako kratkom vremenskom periodu. Datoteke i mape počinju sporije da se otvaraju, programi se ne zatvaraju istom brzinom kao na početku, i čini vam se da vaš računar ne radi istom brzinom kao na početku. Za to su ponekad krivi određeni programi, te je teško znati kada i kako početi čistiti vaš računar.

Na svu sreću postoje stvari koje možete učiniti kako bi ponovo ubrzali svoj računar te učinilti da izgleda kao nov – ponovo. Prije nego što otkrijemo zašto je vaš računar spor, pogledajmo prvo šta dovodi do toga.

Zašto je uopšte moj računar spor?

Vremenom, dok preuzimate razne datoteke, surfate, uklanjate programe, ostavljate aplikacije otvorene, ili radite manje više bilo šta drugo na vašem računaru, polako se skuplja smeće koje usporava vaš kompjuter i uzrokuje mnoge druge probleme koje nije lako isprva uočiti. Neki od tih problema jesu file fragmentation, datoteke koje se skidaju same dok surfate, pretrpan desktop, puna memorija, spor i prljav hardver, te mnoge druge stvari. Kako god, vaš računar ne može biti spor sam od sebe. Za to može također biti kriva i spora konekcija zbog neispravnog rutera, slabe konekcije ili pak ograničenja brzine koju nudi vaš ISP. U tom slučaju trebali bi samo ubrzati vaš pristup internetu.

Ovi koraci bi se trebali prvobitno primjeniti, te pokušati na taj način ubrzati vaš kompjuter. Ideja je zapravo da se na najjednostavniji i najnenapadniji način sistem pokuša poboljšati, prije nego se poduzmu neki drastičniji koraci.

1. Čišćenje neželjenih programa i datoteka

Koristite besplatni sistem čistača poput CCleaner-a kako biste uklonili sve nepotrebne datoteke iz samog operativnog sistema, Windows Registry i programe poput vašeg preglednika putem kog se skupljaju neželjene datoteke.

Ako se ove privremene datoteke zadrže predugo na vašem kompjuteru mogu uzrokovati razne probleme, učiniti da programi prestanu reagovati na zadane naredbe, a također zauzimaju i puno prostora na vašem hard disku.

Očistite i vašu radnu površinu ako je pretrpana. Svaki put kada refrešujete vaš računar, nepotrebne ikonice na desktopu stvaraju dodatno opterećenje za hardver, što oduzima i memoriju koja bi se mogla iskoristiti za druge potrebnije i bitnije programe.

Uklonite neželjene programe koji su se vremenom nakupili na vašem računaru, jer oni ne samo da zauzimaju memoriju nego mogu i automatski da se pokrenu i na taj način usporavaju sam rad kompjutera. Postoji nekoliko besplatnih alata za deinstalaciju ovih programa koji su također i jako jednostavni za korištenje.

Nakon što je vaš računar očišćen od ovih privremenih i neželjenih datoteka imaćete i više prostora na samom hard disku koji možete iskoristiti za stvari koje su puno važnije. Više slobodnog prostora na hard disku znači i bolju učinkovitost samim tim što kapacitet hard diska nije konstantno pretrpan.

2. Defragmentirajte vaš hard disk

Defragmentacija hard diska predstavlja spajanje praznog prostora nakupljenog prilikom instaliranja i deinstaliranja programa na vašem računaru. Taj prazan prostor također usporava vaš računar te se samim tim programi, datoteke i mape sporije otvaraju ili ne reaguju na zadane naredbe.

Veliki je broj alata za defragmentaciju koje možete besplatno skinuti, ili pak možete koristiti one koji se već nalaze na vašem računaru.

3. Uklonite viruse, malware, spyware, adware itd.

Svaki računar se vrlo lako može zaraziti virusima,  ali se to lako može spriječiti redovnim korištenjem antivirusa. Ako se ipak desi da se vaš kompjuter zarazi virusom, on se obično pohrani u memoriji sistema što također usporava njegov rad. Neki zaraženi programi mogu da prikažu skočne prozore ili vas prevare da kupite njihove „antivirus programe“, što predstavlja još veći razlog za njihovo uklanjanje. S vremena na vrijeme potrebno je svakako skenirati vaš računar kako bi se riješili zaraženih programa i datoteka.

4. Popravite greške Windows sistema

Instalacija i deinstalacija programa, resetovanje kompjutera za vrijeme apdejta, naglo gašenje kompjutera mogu uzrokovati razne greške u datotekama Windows sistema. Te greške mogu biti uzrok zaključavanja sistema, prekida instalacije i apdejta programa, te generalno mogu usporiti vaš računar.

5. Očistite, zamijenite ili nadogradite hardware

Iako je u većini slučajeva zapravo softver taj koji utiče na brzinu rada računara, može se također desiti da hardverske komponente koče rad. Npr. Ako se desi da ne možete otvoriti više programa u isto vrijeme ili ne možete da gledate film u HD rezoluciji, znači da imate malo RAM memorije ili zastarjelu grafičku karticu ili da je hardver zapravo prljav. Povremeno je potrebno očistiti hardverske komponente. Vremenom na ventilatoru i drugim komponentama nakuplja se prašina što uzrokuje da kompjuter radi pod naporom pokušavajući zapravo da dostigne normalnu funkciju koja mu je potreban za izvršavanje zadanih naredbi. Prije nego što odlučite da kupite nove hardverske komponente provjerite da li su postojeće zapravo samo preprljave. Možete koristiti besplatan program o sistemu kako bi provjerili specifikacije vašeg hardvera. U slučaju da trebate zamijeniti neku komponentu, ne morate otvarati vaš računar da bi provjerili šta se nalazi u njemu. Dovoljno je da desnim klikom miša kliknete na „my computer“ i odaberete opciju „PROPERTIES“. Na zaslonu će Vam se pokazati specifikacije vašeg računara.

 

6. Ponovo instalirajte Windows sistem

Najdrastičnije rješenje za ubrzavanje rada vašeg kompjutera jeste brisanje i deinstalacija svih programa i datoteka, te ponovna instalacija Windows sistema. Sjajna stvar u vezi toga jeste da imate potpuno novi računar (softver bez promjena i grešaka koje su nastale vremenom), a za koje niste ni znali da postoje. Kako god, treba razmisliti prije nego što poduzmete ovaj korak, jer nakon ove operacije može se desiti da trajno izgubite svoje podatke, te bi ova opcija trebala biti krajnje rješenje za ubrzavanje rada vašeg računara.

Važno!

Reinstalacija Windowsa je trajno rješenje, te se pobrinite da sačuvate i snimite sve bitne datoteke, mape i programe koji su vam potrebni i koje želite da zadržite na svom računaru.

Ukoliko Vam se ove metode čine komplikovane, imate bilo kakvih pitanja u vezi Vašeg računara/laptopa ili vam je potreban servis, KONTAX tim Vam stoji na raspolaganju. Možete nas posjetiti lično na adresi Zmaja od Bosne bb, Zenica, ili nas kontaktirajte na broj telefona 061/900-834 kao i putem facebook stranice. 

Naši serviseri će Vam rado pomoći!!!

 
 

Komentariši