Toplotne pumpe

Toplotne pumpe – potvrđeno najisplativiji način zagrijavanja vašeg doma

U savremeno doba veoma je važno pitanje najboljeg i najisplativijieg načina zagrijavanja vlastitog doma.

Da li su toplotne pumpe isplativije i energetski učinkovitije od grijanja na drva?
Koje su prednosti toplotne pumpe u odnosu na grijanje na pelet ili grijanja na plin?
Da li će grijanje na toplotnu pumpu biti isplativije od grijanja na plin?

Certificarane državne agencije, ali i potrošači, zaključili su da su toplotne pumpe naisplativiji način zagrijavanja stambenog prostora. Za razliku od ostalih načina grijanja, zagrijavanje na toplotnu pumpu nudi bitne dodatne mogućnosti: otklanjanje vlage iz prostorije, filtraciju zraka uz sigurno i jednostavno korištenje.

Energetska efikasnost

Vladina agencija EECA (Uprava za zaštitu energetske efikasnosti) identifikovala je toplotne pumpe kao jedan od najefikasnijih oblika grijanja na Novom Zelandu. To je zato što toplotne pumpe ne stvaraju toplotu, one jednostavno prebacuju postojeću toplotu sa jednog mjesta na drugo. Malo električne energije koja je potrebna za njen rad, uglavnom se koristi za pokretanje kompresora.

TOPLOTNA PUMPA – Ulazna snaga 1 kW – Izlazna snaga: 4 kW

U odnosu na druge načine zagrijavanja:

Električna grijalica/konvektor – Ulazna snaga 1kW – Izlazna snaga: 1kW
Grijanje na plin – Ulazna snaga: 1kW – Izlazna snaga: 0,85kW
Grijanje na drva – Ulazna snaga: 1kW – Izlazna snaga: 0,65kW

Što je energetski sistem grijanja efikasniji, to je jeftiniji za pokretanje. Iako je početna investicija u toplotnu pumpu veća nego kod npr. investicije u plinsko grijanje, ušteda na računu električne energije kod grijanja na toplotnu pumpu je neuporedivo veća.

Ključna korist toplotnih pumpi je veći nivo komfora. Toplotne pumpe koriste ventilator za ravnomjernu raspodjelu toplote u prostoru. Pri zagrijavanju prostora na peć na drva evidentno je da što se  udaljavamo od izvora toplote, manje toplote se i osjeća, a prijenosne grijalice omogućavaju grijanje na ograničenom prostoru i to samo dok su uključene.

Za razliku od nekih toplotnih uređaja, gdje se prostor zagrijava do neugodne vrućine, toplotna pumpa omogućava održavanje nivoa toplote od momenta kada se u prostoru postigne podešena temperature.

Korištenje toplotne pumpe

Korištenje toplotne pumpe je jednostavno, zahtijeva minimalan utošak vremena. Na dodir dugmeta dostižete željenu toplotu. Sve toplotne pumpe posjeduju  24-časovni ili  7-dnevni tajmer pa možete jednostavno programirati vašu jedinicu da se pokrene ili isključi prema vašem dnevnom rasporedu. Tajmer mogućava da vam je vaša toplotna pumpa uvijek dostupna putem Wi-Fi uređaja, pa više nikada nećete morati doći u hladan dom.

Zdravstvene pogodnosti

Još jedna ključna prednost toplotne pumpe je mogućnost filtriranja vazduha koji zagrijavate, a time se oslobađate  opasnih alergena.

Važna informacija za osobe koje boluju od astme ili nekih alergijskih oboljenja, je da je većina toplotnih pumpi opremljena  naprednim sistemima filtriranja kako bi se obezbijedio optimalan kvalitet vazduha filtriranjem i deodorizacijom. Ove dvije funkcije omogućavaju uklanjanje i neutralisanje čak i najsitnijih alergenih čestica iz vazduha.

Dok drugi sistemi grijanja zapravo uništavaju kvalitet vazduha i troše kiseonik – dokazano je da toplotne pumpe poboljšavaju kvalitet vazduha tokom zagrijavanja.

Svi znamo da topliji dom u kojem  se ne javlja vlaga, ima pozitivan uticaj na naše zdravlje, a da življenje u stambenom prostoru u kojem je temperatura ispod 16 ° C, može doprinijeti različitim disajnim problemima i plućnim bolestima, pa i preranoj smrti. Zapravo, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje minimalnu zatvorenu temperaturu od 18 ° C za zdrave osobe i 20 ° C za grupe izložene riziku, kao što su starije osobe, djeca i osobe sa respiratornim bolestima. Zbog toga je neophodno imati odgovarajuću izolaciju, ventilaciju i grijanje u vašem domu.Dodatna sigurnost grijanja na toplotnu pumpu je grijanje bez otvorenog plamena, što smanjuje rizik od nesreća od zapaljenja doma.

Hlađenje u ljetnim danima

Toplotna pumpa omogućava hlađenje u ljetnim danima.  Princip obezbjeđivanja klimatiziranog hlađenja funkcioniše na isti način kao što toplotna pumpa generiše toplotu. Umjesto da koristi  dostupnu toplotu iz spoljnog vazduha, uređaj preinačuje proces za izvlačenje hladnog vazduha i pumpanje u zatvorenom prostoru. Ovo je dodatna prednost za korisnike toplotne pumpe, jer odžava ugodnu I nižu temperaturu u kući dugim ljetnim danima.


Ekološka učinkovitost

Ekološka unčikovitost je na viskom nivou, jer toplotne pumpe ne spaljuju ništa kako bi obezbijedile toplotnu energiju. Osim veoma male količine električne energije, potrebne za rad kompresora, nema dodatnih emisija ugljendioksida. Uporedite ovo sa procesom sagorijevanja drvenih gorionika koji stvaraju dim i čađ, stvarajući veliki problem za životnu sredinu u smislu emisije ugljendioksida.

Toplotna pumpa dugoročno predstavlja ogromnu uštedu vremena što korisnicima omogućava da više vremena posvete sebi i svojoj obitelji.

Posejetite naš web shop i pogledajte kategoriju toplotnih pumpi.

Želite detaljnije informacije vezano za toplotne pumpe ili da saznate koji je najbolji način za grijanje Vašeg doma?
Konaktirajte nas putem naše chat podrške koja Vam stoji na raspolaganju, ili nas pozovite na broj telefona 061 900 834.

Posjetite nas na:

https://trgovina.kontax.ba/

Komentariši